Zbog greške u jednoj klinici za umjetnu oplodnju, 26 parova možda čeka tuđe dijete

Zbog greške u jednoj klinici za umjetnu oplodnju, 26 parova možda čeka tuđe dijete

- in Europa, NOVOSTI
114
1-j

Jedna nizozemska klinika u Utrechtu pokrenula je istragu nakon što se posumnjalo da je došlo do pogrešaka u postupku umjetne oplodnje

26 nizozemskih parova koji su se odlučili na umjetnu oplodnju u uglednoj klinici možda čeka tuđe dijete. Sveučilišna bolnica u Utrechtu objavila je kako je moguće da je toliko žena oplođeno spermom pogrešnog muškarca, a ne onog koji je trebao biti otac.

“Ono što trenutačno možemo reći da se dogodilo jest da su spermiji preostali od ranijih zahvata pomiješali sa novim spermijima” objasnio je Eric Trinthammer iz Sveučilišnog kliničkog centra Utrecht.

Parovi su bili podvrgnuti posebnoj tehnici, različitoj od in vitro oplodnje, kod koje se spermatozoid pomoću pipete ubrizgava izravno u žensku jajnu stanicu. Vjeruje se kako je jedan od laboratorijskih tehničara u periodu između travnja prošle i studenog ove godine koristio isti gumeni vrh na pipetama, sve dok u njemu nije pronašao tragove sperme. Iako u Klinici kažu kako je mala mogućnost da je stanica oplođena pogrešnom spermom, Udruge za podršku neplodnim parovima vijest je šokirala.

“Mi znamo koliko je važno ljudima koji žele djecu postati dio ovog programa, koji je sam po sebi za parove teži način oplodnje. I kada im postane jasno da dijete možda nije od njihova partnera, to je doista uznemirujuće. Ljudi bi trebali biti 100 posto sigurni u metodu koju koriste” kazala je Marlolein Grömminger iz grupe za promociju oplodnje.

Iako je klinika poduzela mjere da se slična greška ne ponovi, od 26 parova koji su se podvrgnuli zahvatu, devet ih je već dobilo dijete, još četiri žene su trudne, a preostale stanice su zamrznute. Sve će žene u idućim danima dobiti priliku napraviti DNK test.

IZVOR:vijesti.hr

Facebook Comments

You may also like

Bjeg iz zatvora

Beže Mujo i Haso iz zatvora i moraju