Savjeti / Ovo je 6 grešaka koje bi mlade mame trebale izbjegavati

Savjeti / Ovo je 6 grešaka koje bi mlade mame trebale izbjegavati

- in Mame i bebe, SAVJETI
691
1

Ne postoji savršena majka, a sve što možete učiniti jeste da date sve od sebe.

Pročitajte važne i korisne savjete:

1. Sječenje noktiju dok je beba budna

Ovo je jedna od grešaka koju čine mnoge mame. Naime, mnogo je lakše i sigurnije bebi sjeći nokte prilikom spavanja. Beba je mirna dok spava pa joj je stoga mnogo lakše odsjeći nokte, a i ne postoji rizik od povreda.

2. Forsiranje brzog oporavka

Mnoge bi se žene željele oporaviti odmah nakon porođaja, što je nemoguće. Naime, porođaj je prilično kompliciran proces i potrebno je neko vrijeme da biste se od njega oporavili. Ne možete se odmah vratiti na noge i obavljanju svojih uobičajenih dužnosti. Dajte sebi neko vrijeme kako biste se oporavili i kako bi vaše tijelo ozdravilo. Ne brinite, s vremenom će se sve ponovno vratiti u normalu.

3. Zanemarivanje partnera

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Ponekad nove mame nesvjesno isključuju svoje partnere, odnosno očeve kad dođe mala beba. Imajte na umu da bi oba roditelja jednakom mjerom trebalo da učestvuju u odgajanju djeteta od malih nogu, stoga nemojte zanemarivati oca svog djeteta i dajte mu priliku da i on bude dio novonastalog života. To je greška koju čine mnoge nove mame. Srećom, može se vrlo lako izbjeći. Vi samo morate dopustiti partneru da bude uz vas i da vam pomaže u brizi oko bebe.

4. Sramota vas je da pitate

Nove mame često ne postavljaju dovoljno pitanja i to jednostavno zato jer se srame svog neznanja. Ipak, nemojte se stidjeti da pitate o svemu što ne znate a zanima vas. Nemojte se osjećati neugodno i pitajte ljekare i žene s iskustvom o svemu što vas zanima. Istina je da ne postoje glupa pitanja, postoje samo glupi odgovori. Zadatak ljekara i pedijatara je da vas savjetuju i informiraju u vezi s onim što vas zanima.

5. Potcjenjivanje same sebe

Ženama koje su tek postale majke često nedostaje samopouzdanje te se boje kako će se snaći u novoj ulozi. Istina je da je majčinstvo težak proces koji iziskuje mnogo truda i učenja, ali isto tako niko ne radi bolje svoj posao od brižne majke. Sasvim je normalno da ćete se u početku osjećati pomalo nelagodno, ali s vremenom će sve postati lakše.

6. Bojite se da zatražite pomoć

Ako se odlučite za dojenje, velike su šanse da ćete se suočiti s određenim nedoumicama. Ne brinite zbog toga, većina novih mami susreće se s tim problemima i ne morate se stidjeti toga. Dakle, ako vam zatreba, nemojte da se bojite da potražite pomoć i podršku, piše Žena.hr.

Facebook Comments

You may also like

Bjeg iz zatvora

Beže Mujo i Haso iz zatvora i moraju