SAD žestoko odgovorio na ozbiljnu prijetnju Sjeverne Koreje: Srušit ćemo vam balističke projektile!

SAD žestoko odgovorio na ozbiljnu prijetnju Sjeverne Koreje: Srušit ćemo vam balističke projektile!

- in Svijet
802
1

Sjeverna Koreja je u nedjelju objavila da može lansirati interkontinentalni balistički projektil (ICBM) u bilo koje vrijeme i s bilo koje lokacije koju odredi vođa Kim Jong Un, dodavši da je za razvoj sjevernokorejskog naoružanja kriva neprijateljska politika SAD-a.

Kim Jong Un je 1. siječnja objavio da je njegova zemlja vrlo blizu pokusnog lansiranja ICBM-a.

“ICBM će biti lansiran bilo kada i gdje god to odredi vrhovni stožer Demokratske Narodne Republike Koreje”, kazao je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova čije riječi prenosi državna agencija KCNA.

SAD je u četvrtak priopćio da je Sjeverna Koreja demonstrirala “kvalitativan” napredak glede svojih nuklearnih i raketnih kapaciteta, nakon rekordnog broja pokusa izvedenih u 2016.

Stručnjaci smatra da je Sjeverna Koreja možda blizu testiranju ICBM-a, ali da će joj trebati godine da usavrši oružje. Kada bi u potpunosti razvila balističke projektile, Sjeverna Koreja bi mogla ugroziti kontinentalni dio SAD-a, jer je njihov doseg oko 9000 kilometara.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak na Kimove izjave o ICBM-u kratko na Twitteru odgovorio: “to se neće desiti”.

Ipak, američki ministar obrane Ash Carter prijetnju je shvatio vrlo ozbiljno i žustro odgovorio kako su Sjedinjene američke države spremne su uzvratiti ako Sjeverna Koreja pokrene projektile.

SAD je spreman srušiti sjevernokorejske balističke projektile, piše Reuters, “ako će biti lansiran prema teritoriju SAD-a ili teritoriju naših saveznika”, rekao je Carter.

Facebook Comments

You may also like

Bjeg iz zatvora

Beže Mujo i Haso iz zatvora i moraju