Montira li stvarno Izetbegović Čovićevom prijatelju Radončiću?

Montira li stvarno Izetbegović Čovićevom prijatelju Radončiću?

- in Regija
672
1

Lider SBB-a Fahrudin Radončić uhićen je 25. januara ove godine. Određen mu je zatvorski pritvor. Na ročištu održanom u februaru kada je donesena odluka da uz mjere zabrane bude pušten u kućni pritvor Radončić je u sudnici prozvao “predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i dijelove SDA, za podmetanje i montiranje sudskog procesa”, podsjetila je novinska agencija Patria.

Rekao je i da ga već duže vrijeme Tužiteljstvo BiH ima na meti. Premda je njegova stranka u koaliciji sa SDA, Radončić je svoj slučaj nazvao osvetom, zbog kompromisa da on bude kandidat SDA i SBB-a 2018. godine za člana Predsjedništva BiH jer se Bakir Izetbegović ne može kandidirati po treći put.

[sociallocker id=”4180″]

Također, u sudnici je rekao i da Tužiteljstvo BiH preko njega pokušava disciplinirati medije.

Na tom ročištu, tužitelj Božo Mihajlović pročitao je i razgovor između Radončića i liječnika Emira Talirevića, koji ga moli da bude objavljen afirmativni tekst u “Dnevnom avazu” o Izetbegovićevoj supruzi Sebiji, koja je direktor sarajevske bolnice.

“Kasno je sada. Ne može meni Bakir montirati 20 godina robije, a ja da mu štitim ženu. Poslije godinu i pol, koliko mi pakira Keljmendija, ide kontraofanziva. Ćelu su ubili Bakir i Osmica. Nije Keljmendi nego Bakir i Osmica” – kazao je Radončić.

Kada je sredinom februara pušten iz pritvorske jedinice, a nakon što mu je određen kućni pritvor Radončić se obratio novinarima.

Na novinarski upit što je mislio kada je govorio “politički montiran proces”, pojasnio je:

“Vi na mom mjestu odlično znate da li ste skloni kriminalnim radnjama ili niste. Ako vam netko montira da vršite pritisak na nepostojeće, nevažne, nebitne ili vama nepoznate svjedoke najbolje znate kako se to naziva”.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Na pitanje tko vam to montira rekao je:

“Bit će vremena o tome razgovarati. Ovo nije trenutak”.

U petak 4. marta, kada je zbog kršenja mjera zabrane ponovo vraćen u pritvorsku jedinicu Suda BiH, Fahrudin Radončić je na ročištu u svom obraćanju istakao da postoji tendencioznost Tužiteljstva BiH prema njemu da ga predstave nekredibilnim i da ga od uglednog političara i industrijalca pretvori u običnog kriminalca.

“Zato je ovo politički motiviran proces i potrebe jednog čovjeka koji je umislio da vodi dvije stranke” – kazao je Radončić dodavši da je prilikom izalska iz Suda BiH uspio pročitati samo naslov rješenja.

Iako nije imenovao tko je taj jedan čovjek, jasno je da se radi o predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

I prije nego je uhićen, lider SBB-a javno je u intervjuima prozivao neke visoke stranačke dužnosnike SDA da mu pakiraju slučaj, imenujući konkretno Aljošu Čamparu i Asima Sarajlića.

Potom je to isto ponovio i potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić, kada je lider stranke prvi put bio u pritvoru. On je Čamparu i Sarajlića javno označio kao one koji su pripremili hapšenje njegovog predsjednika.

“Ovo je učinio netko kome odgovara cijela ova situacija. Imamo dojam da ovdje nije u pitanju nezavisnost pravosuđa već nečija igra što će vrijeme pokazati” – kazao je Đonlagić.

(Dnevno.ba)

Facebook Comments

You may also like

Bjeg iz zatvora

Beže Mujo i Haso iz zatvora i moraju