KAKO SE PRAVI NAJUKUSNIJA SARMA RECEPT I POSTUPAK

KAKO SE PRAVI NAJUKUSNIJA SARMA RECEPT I POSTUPAK

- in Slana jela
471
2.j

Potrebno je:
1 veeeelika glavica kiselog kupusa
1 kg svinjskog ili mešanog (sa junećim) mlevenog mesa
100 gr pirinča
2 glavice crnog luka

Začini:
7 – 8 kašikica vegete
½ kašikice soli
1 ravna kašikica bibera
2 ravne kašikice aleve paprike koje idu u smesu
1 kašikica šećera
1 kašikica belog luka u prahu

Zaprška:

1 dcl ulja
2 kašike aleve paprike
2 kašike brašna

Opciono:
Suva rebarca…ili neka pušena slaninica…
Da krenemo od kiselog kupusa – neko voli da propere listove ako su jako kiseli. Ok, to može samo baš ako su jako kiseli inače – za šta će nam KISELI kupus? Dakle – ja ne perem listove. Razdvojim ih i trudim se da ostanu što čitaviji radi lakšeg uvijanja koje, na žalost, nisam slikala…Malo se odseče od donjeg dela drške, tačnije, ono što je baš jako tvrdo i teško će se uviti.
Meso umešamo sa sitno iseckanim crnim lukom i sa dobro opranim pirinčem. Na to dodamo sve gore navedene začine. Dobro umesimo (kao da mesimo testo ). Kada je smesa jednolična, punimo sarme i slažemo ih na neku tacnu za početak. Kako savijati – nisam stručnjak, nekako sam ih smotala, najbolje onaj kraj gde je drška prevrnuti preko mesa (ne treba preterivati sa mesom), pa ostalo zarolati i na kraju gornji slobodan vrh samo ugurati

Kada smo istrošili smesu, preostali kupus narezati na kockice i staviti na dno lonca u kojem ćemo kuvati sarmu i onda, na to, slagati gusto sarme, po mogućnosti dole okrenuti onaj otvoreni deo iste. Naliti vodom do preko vrha sarmi, poklopiti i staviti da se kuva. Ne mešati da se ne bi raspale.
Moje sledeće pitanje je bilo: „Šta će biti sa onim delom sarme koja ispliva na površinu? Da li će se to skuvati?“ Reče mama: „Ništa ne brini, hoće, samo ostavi poklopljeno“. Ajd,…ja poslušala.
Kuvati nekih 1 ½ h, pa zatim na ulju propržiti brašno, skinuti sa vatre, dodati alevu papriku i samo na kratko zajedno propržiti. Dodavati na zapršku postepeno hladnu vodu, dok se skroz ne razredi, kako bi se lakše umešalo u sarmu.
Umešati u sarmu. Kuvati tako još nekih 15 – tak minuta i etogac, gotova sarma.
Da smo imali rebarca, poslagali bi ih na sarmu, pa ne bi ni isplivala na površinu , no, odlično je i kada se nema toga.
Kao odlična kombinacija na sarmu ide malo umešane kisele pavlake…no, to je stvar ukusa…
E sad…onaj deo o zdravlju – znam…zaprška nije zdrava, može to i laganije…ali meni to nije sarma, ja volim da je konkretna a meni to znači i konkretnu zapršku

Izvor: superideja.info

Facebook Comments

You may also like

Bjeg iz zatvora

Beže Mujo i Haso iz zatvora i moraju