Football Leaks otkriva kome Dinamo vraća Mamićeve brutalne

Football Leaks otkriva kome Dinamo vraća Mamićeve brutalne

- in Nogomet
324
1

“PONOSAN sam na dogovaranje tog kredita. U vrijeme kad su kamate u Hrvatskoj bile između šest i devet posto, mi smo dobili kredit s tri posto kamata. Na taj posao smo najponosniji jer smo iz njega dobro isplivali i ponašali smo se gospodski”, rekao je Zdravko Mamić novinarima Nacionala o poslovnom odnosu s tvrtkom Gettysburg Limited.

Prema ugovorima dostupnima europskim istražiteljima preko platforme Football Leaks, ta tvrtka registrirana na Malti sklopila je s Dinamom 2014. ugovor o pozajmici od 25 milijuna eura. Osnovana je istog dana kada je s Dinamom potpisala ugovor, a nedugo nakon toga, Dinamo je javnosti objavio da se sprema na privatizaciju.

Kako je dug Dinama brutalno porastao u dvije godine

Predsjednik tvrtke je Rus Aleksandar Aleksandrovič Zotov, direktor ruskog sindikata profesionalnih igrača, a s Mamićima je ranije surađivao oko prodaje igrača. U dokumentima Football Leaksa stoji kako su Dinamo i Gettysburg Limited 1. prosinca 2014. godine potpisali prvi ugovor o posudbi. Gettysburg je predstavljao Zotov, a Dinamo – Zdravko Mamić. Prema ugovoru, tvrtka se obvezuje Dinamu isplatiti Dinamu 25 milijuna eura posudbe u nekoliko navrata.

U prvoj tranši Dinamu je isplaćeno pet milijuna eura, minus 50.000 eura bankovne provizije, u drugoj tranši 3,3 milijuna eura, a u trećoj 3,3 milijuna eura. Iako je riječ o PDF dokumentima koji nisu potpisani, Football Leaks objavio je i jednu potpisanu potvrdu o plaćanju 16. lipnja 2015. godine kad je s računa Gettysburg Limiteda u švicarskoj banci Banca della Svizzera Italiana (BSI) na račun broj 70300000-09525042 GNK Dinama u Erste&Steiermarkische banci uplaćeno 3.267.000 eura, što je točno iznos umanjen za bankovnu proviziju.

Iako u službenim financijskim izvještajima Dinamo u 2013. godini nije imao nikakvog duga prema inozemstvu, sljedeće godine prikazan je dug od 15 milijuna eura, a koji se u 2015. popeo na čak 18.25.000 eura.

Redovna sjednica Skupštine GNK Dinamo
Redovna sjednica Skupštine GNK Dinamo

Amandmanom ugovoru potpisanom 31. kolovoza 2015. godine, šest dana nakon što je Mamić izašao iz Remetinca, otkriveno je i kako je Dinamo namjeravao vratiti pozajmicu. Maksimirski klub se obvezao polovicu iznosa svakog transfera igrača uplatiti na ime otplate golemog kredita pet dana nakon što primi novac od prodaje.

Inače, švicarska banka koja je posredovala pri ovim transakcijama, jedna je od najvećih u zemlji, a ove godine bila je uključena u veliki, svjetski 1MDB skandal težak milijarde eura te postala prva banka kojoj je zabranjen rad u Singapuru.

Mario Mamić javno se hvalio suradnjom sa Zotovim

Novinari Der Spiegela uspostavili su kontakt sa Zotovim i Gettysburgom preko izvjesnog Beata J. Ammanna, pravnog zastupnika tvrtke.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

“Gettysburg nudi financijske mogućnosti koje su potpuno u skladi s novim fair-play pravilima UEFA-e. Ekonomska prava igrača ne pripadaju tvrtki nego ostaju u vlasništvu nogometnog kluba. Tvrtka nema nikakve daljnje odnose s braćom Mamić, financiranje GNK Dinama označeno je kao ispravno od strane državnih revizora i ne postoje nikakvi tajni udjeli u klubu”, rekao je Ammann.

Zdravko Mamić je novinarima Nacionala kazao kako su on i Zotov samo poznanici te da s njim nema nikakvih poslovnih odnosa. Iako tvrtka Gettysburg negira povezanost s agencijom ASA International, u kojoj je Zotov radio, suradnja kontroverznog Rusa s Mamićem je duga i plodna. To je u medijima 2010. godine potvrdio Mario Mamić, pohvalivši se udruživanjem s agencijom ASA International i njezinim šefom Zotovim koji na svom LinkedIn profilu ima zabilješku da je između 2008. i 2010. godine bio ovlašteni agent igrača u spomenutoj agenciji.

Karijeru u ASA Internationalu, nakon gašenja menadžerske agencije Zdravka Mamića (MSA), gradi njegov sin Mario. Najviše se bavi hrvatskim i ruskim igračima. Među najvrjednijim “eksponatima” u izlogu su Luka Modrić, Mateo Kovačić, Darijo Srna i Domagoj Antolić, što se vidi i na stranici Transfermarkt.com, a ruski mediji tvrde da zastupa i Vedrana Ćorluku, Ognjena Vukojevića i Dejana Lovrena.

Među suradnicima tvrtke navode se ljudi koje Zdravko itekako dobro poznaje. Dva Rusa, Arsen Minasov i Sergej Bazanov te Nikky Vuksan i Zdravkov sin Mario.

Nakon što je likvidirao svoju agenciju 2004. godine, Mario Mamić je nastavio raditi s igračima preko ASA-e. Iako Zdravko Mamić s time, nominalno, nema nikakve veze, teško je vjerovati da o tome nije imao pojma.

“Financiramo mlade talente, ne želimo udio u klubu”

Prema odgovoru gospodina Ammanna, svrha posudbe 25 milijuna eura bilo je financiranje mladih igračkih talenata, a za uzvrat je Gettysburg Limited imao prava na transfere igrača. No, to bi mogao biti samo način da zaobiđu pravila o TPO-u (zabrana vlasništva treće strane), koja je FIFA donijela u svibnju 2015. godine.

Nameću se pitanja zašto je Mamić toliko vjerovao jednoj off-shore kompaniji, umjesto da kredit potraži u provjerenoj financijskoj instituciji, te zašto je Dinamu, “jednoj od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj”, uopće trebalo 25 milijuna eura kredita.

Sumnjiva privatizacija

Prema podacima Transfermarkta, Dinamo je u posljednjih pet sezona zaradio skoro 70 milijuna eura od prodaje igrača. USKOK tvrdi da je veliki dio tog novca završio na off shore računima tvrtki usko povezanih sa Zdravko Mamićem i njegovom obitelji. Tijekovi Dinamovog novca, navodi Nacional, bude sumnju da se klub namjerno zadužio kako bi se time utjecalo na procjenu klupske vrijednosti. Postoji jaka mogućnost da bi “anonimni investitori” koji stoje iza kredita u četvrtom krugu otkupa dionica mogli postati ključni, legitimni suvlasnik Dinama.

Nacional tvrdi da je Mamić o tome govorio svojim suradnicima, navodeći da su investitori odlučili da on i dalje vodi klub, nakon što ga oni vlasnički preuzmu. Ipak, Mamića su suradnici upozorili da taj plan neće moći do kraja realizirati. Privatizacija Dinama ovisi u velikoj mjeri o podršci Grada Zagreba i resornog ministarstva. Revizorska kuća PriceWaterhouseCooper procijenila je u svibnju 2015. godine da vrijednost Dinama nije iznad 35 milijuna eura.

Facebook Comments

You may also like

Bjeg iz zatvora

Beže Mujo i Haso iz zatvora i moraju